Geschiedenis

Zangkoor Odysseus wordt opgericht in 1997 door een groep ouders van de Montessorischool Landsmeer, simpelweg door op school een briefje op te hangen.

Een week later, op donderdag 4 september 1997, melden zich maar liefst 35 mensen. Eén van de ouders, koordirigente Irene Schepers, zal het koor gaan leiden. Als na een half jaar het enthousiasme van zowel de leden als de dirigent onverminderd groot is, wordt het tijd dat het koor een naam krijgt.

Naam

Die naam ontstaat vrij associërend, in drie stappen:

 1. naam dirigent: Irene
 2. Wij zingen als: sirenen
 3. Wie moest en zou dat mooie geluid horen: Odysseus.

Zangkoor Odysseus Landsmeer (roepnaam Odysseus) wordt de naam.

Regelmatig verzorgt Odysseus optredens, in zorgcentra, bij speciale gelegenheden, Kerstzang op het schoolplein of een presentatie op de Uitmarkt in Landsmeer.

Na acht jaar neemt Irene afscheid en wordt zij in 2005 opgevolgd door dirigent Paul Tijink. Het koor gaat verder op de ingeslagen weg en maakt een goede ontwikkeling door, hetgeen resulteert in een aantal mooie concerten..

Hoogtepunten

 • In 1999 geeft Odysseus haar eerste eigen concert met o.a. de nocturnes van Mozart en Quartetto pastorale van Rossini. De pianobegeleiding is in handen van Petra Luteijn, die tot 2009 onze vaste pianiste is geweest.
 • In 2002 ontstaat er contact met Vocalitas, een koor uit onze jumelagegemeente Chậtenay-Malabry. Op 1e paasdag 2003 presenteren beide koren zich met een gezamenlijk concert in de Hervormde Kerk in Landsmeer. Niet alleen het concert is een groot succes, minstens evenveel plezier beleven de leden van beide koren aan de afterparty. Het blijkt de start van een vriendschappelijke samenwerking tussen Vocalitas en Odysseus. In 2006 en 2010 komt Vocalitas nogmaals op bezoek in Landsmeer. In 2004 en in 2008 is Odysseus te gast in Chậtenay-Malabry en beleven we naast de muzikale ervaring veel plezier aan de toeristische uitstapjes in Parijs.
 • Ons tienjarig bestaan vieren we op 25 november 2007 met een gezamenlijk concert met Zang&Vriendschap, ook een Landsmeers koor. Voor de pauze laten de koren eerst afzonderlijk horen wat ze waard zijn. Na de pauze zingen de koren samen Het Requiem van Fauré De begeleiding op het orgel is in deskundige handen van onze dirigent Paul Tijink, die naast dirigent ook organist is.
 • In 2009 volgt weer een gedenkwaardig eigen concert met als thema “Liefde en verlangen”. Hoogtepunt is de Sprig of Thyme, bewerkingen van Engelse traditionals van John Rutter. Tussen de nummers door dragen leden van het koor gedichten voor. Het intermezzo wordt verzorgd door Pure Brass (leden van de kopersectie van Amicitia, het plaatselijk harmonieorkest), waarbij met name de Beatlesmedley de sfeer er goed in brengt.
 • Op 18 november 2012 vieren we ons 15-jarig bestaan met een mooi concert met gevarieerd repertoire in Het Kruispunt in Landsmeer, waarbij we vooral goede herinneringen hebben aan de Sailorsongs van Dyson, die weer opnieuw op het repertoire zijn gezet. We heffen het glas met een deel van het publiek. Daarna vieren we feest in eigen kring met een fantastisch buffet en we overtreffen onszelf met een grandioze bonte avond. De begeleiding bij het Ave Verum van resp. Saint Saens, Mozart en Elgar door harpiste Vera Kool en organiste Anje Rietberg zorgt voor een bijzondere sfeer.
 • Op 7 juni 2014 deden we mee aan het korenfestival Amusing Hengelo, een evenement waaraan 97 koren deelnemen. We maakten er meteen een lang weekend van in Het Borghuis in Losser. Een hoogtepunt!
 • Zondag 29 maart 2015 gaf Zangkoor Odysseus een concert in de Buiksloterkerk, een bijzondere plek vanwege het mooie orgel waarover de kerk beschikt. Voor een volle zaal zong het koor een aantal liederen van Mendelssohn. Het accent bij dit concert lag echter op volksmelodieën, met name Nederlandstalige, met o.a het bekende “De kleinste” (in het groene dal). Onze dirigent, Paul Tijink, die tevens organist is, sloot hierbij aan door op het orgel te improviseren op oude Nederlandse volksmuziek. Tevens liet hij met muziek van Rogers en Hammerstein horen, dat je op het orgel ook prachtig lichte muziek kunt spelen. Onder begeleiding van het orgel zong het koor,”O, what a beautiful morning” en “Greensleeves.” Een verrassend element was de aanwezigheid van een aantal projectleden. Voor ’t eerst in het bestaan van Odysseus kregen mensen van buitenaf de kans om op vijf repetitieavonden kennis te maken met koorzang en ons koor. Hiervoor werden een aantal nieuwe liederen ingestudeerd.Het concert werd besloten met twee Russische liederen “Belolica” en het schitterend ingetogen gezongen “Tebe Poem”. Als laatste zong het koor het vrolijke “Raca plava po Dravi” in het Kroatisch.Na het concert werd er nog een heerlijke high tea geserveerd met veel door de koorleden zelfgebakken lekkers. Samen met het publiek zong het koor nog een paar shanties en het bekende Ierse “Cockels and Mussels”.
 • 15 november 2015 gaven we een gezamenlijk concert met Zang & Vriendschap in het Dorpshuis in Landsmeer. Beide koren zongen hun eigen repertoire en gezamenlijk zongen we liederen van Rutter, o.a. a Clare Benediction. We eindigden dit concert samen met liederen uit Porgy and Bess.
 • Op 6 maart 2016 traden we op in zorgcentrum Het Schouw. Traditiegetrouw deelden we aan het eind weer tulpen uit aan de bewoners onder het zingen van Tulpen uit Amsterdam, waarbij de mensen enthousiast meezongen.
 • 15 juni 2016 organiseerden wij een meezingavond met als thema “100 jaar droge voeten”. We zongen liedjes over de zee en natuurlijk een speciaal “droge voetenlied” op de melodie van Olga.
 • Op 11 september deden we mee aan korenfestival Het Korenlint in Haarlem.
 • Ter verhoging van de kerstsfeer zongen we zoals ieder jaar weer kerstliedjes op het schoolplein van de Montessorischool.

Hoewel het koor nog steeds repeteert in de Montessorischool, bestaat het koor al lang niet meer alleen maar uit ouders van de school. Odysseus is geworden wat het nu is: een koor van rond de 20 leden, waarvan nog een groot deel leden van het eerste uur. Leuke leden, die het goed met elkaar kunnen vinden. Lekker zingen staat voorop, maar we proberen het wel steeds beter te doen. We werken o.l.v. Paul hard aan de klankkleur van het koor en we zingen mooi en afwisselend repertoire.

Waar Odysseus ook optreedt, overal ziet het publiek enthousiaste mensen, die het gewoon ontzettend leuk vinden om met elkaar te zingen.