Geschiedenis

2019

In maart is er een optreden in verpleeghuis Het Schouw in Amsterdam-Noord. Naast liederen uit ons actuele repertoire en  mooie melodieuze melodieën uit de Duitse Romantiek zingen we ook altijd herkenbare liedjes zoals De Kleinste (In ’t groene dal, in ’t stille dal) en Door Berg en dal, waarbij door veel bewoners wordt meegezongen. We eindigen veelal met het bekende Que sera, que sera en natuurlijk voor het lentegevoel met Tulpen uit Amsterdam, waarbij we al zingend tulpen uitdelen. Een mooi besluit van een vrolijke gezellige middag, waaraan het koor net zoveel plezier beleeft als de bewoners.

Ter voorbereiding van ons concert in november komt op 15 en 29 mei Jetta Starreveld, zangeres en stemcoach een workshop geven met als doel ons vrijer te leren zingen. Hoe presenteer je een lied? Hoe kan een goede presentatie helpen bij het stemgebruik? Hoe zit het met de ademhaling? Interessante aspecten, waar wij veel van hopen te leren. Ook organiseren we een studieweekend in groepsverblijf “Eigentijdserf” in Westelbeers in de Brabantse Kempen. Naast heel veel zingen, ruimen we ook tijd in voor genieten in de prachtige omgeving en andere gezellige activiteiten.

10 november ‘Een Odyssee met Odysseus’.

Eindelijk was het zover, zondag 10 november 15:00u in een stampvolle zaal in het Kruispunt te Landsmeer, de Odyssee met Odysseus ging van start. Een concert van zangkoor Odysseus en het Amsterdams mandoline orkest AMTG. Buiten scheen de zon en binnen bracht de muziek al snel een mediterrane sfeer in de zaal. Een afwisselend programma van liedjes en melodieën uit landen rondom de Middellandse zee. Afwisselend was ook de uitvoering, de ene keer koor met orkest, dan weer alleen koor of alleen orkest, soms aangevuld met castagnetten en pianobegeleiding. De dirigenten Paul Tijink (Odysseus) en Nelleke Boosman (AMTG) bleven het publiek verrassen. Snelle dansmuziek uit Spanje, een bruiloftslied uit Albanië, een klaagzang uit Libanon, een Sefardisch liefdeslied, van alles kwam voorbij. En wat waren we trots op onze voorzitter Marjan die afwisselend zong in het koor en speelde op de mandoline!

Na ruim vijf kwartier kregen we het publiek op de banken met de meezinger Vieni sul Mar als uitsmijter, gevolgd door een daverend applaus. Eigenlijk jammer dat dit een eenmalige uitvoering is, maar gelukkig dankzij de uitstekende techniek in het Kruispunt, kunnen we de hele voorstelling terugzien op de website van het Kruispunt.

Odysseus en AMTG in concert

Drie kerstconcerten in december.

Een druk 2019 kerstprogramma in december 2019. Liefst driemaal hebben we mogen optreden in de weken voorafgaande aan Kerstmis.

Zondag 15 december zongen we samen met het Mozartorkest in verpleeghuis Vreugdenhof in Amsterdam-Zuid. Voorafgaand een repetitie met het orkest in de ontspanningszaal met uitbundige kerstversiering. Omdat koor en orkest vooraf flink geoefend hadden ging de samenwerking gelijk al goed. We hebben ons kerstrepertoire aangevuld met meerstemmige nummers, zoals Hark! The herald angels sing en de Engelse versie van O, Dennenboom, om samen met het Mozartorkest uit te voeren. De uitvoering voor een publiek van heel oude mensen en personeel van het verpleeghuis was sfeervol en afwisselend omdat koor en orkest samen en dan weer apart veel bekende kerstnummers lieten horen, afgewisseld door samenzang met de bewoners die er zichtbaar van genoten.

Donderdag 19 december zongen we voor de kinderen en ouders van de Montessorischool. De kinderen werden gebracht door hun ouders voor het jaarlijkse feestelijke kerstdiner. Dit keer viel het niet mee omdat de regen met bakken uit de hemel kwam en het koor dapper in een nat donker hoekje van het plein de kerstliederen zong, dit keer onder pianobegeleiding van Nettie Krul die gelukkig met de elektrische piano onder een afdakje kon schuilen. De warme Glüh­wein na afloop maakte veel goed. Snel naar huis om de partituur te drogen voor de volgende uitvoering.

Zondag 22 december was het voor Odysseus een thuiswedstrijd in het Landsmeerse verpleeghuis De Keern. Tweemaal een optreden van 40 minuten met vele bekende kerstliedjes in de warmte van de het verpleeghuis. Uiteraard ook weer samen zingen met de bewoners, van elk liedje een couplet, dan blijft het overzichtelijk voor de oudjes. De jaarlijks Odysseus kerstborrel werd gehouden bij de ‘nieuwe Landsmeerder’ Peter. We hebben de borrel en het hapje weer verdiend dit jaar!